Just nu: Gravyr ingår på hela vårt sortiment!

POKALER STORA POKALER - VANDRINGSPRIS POKALER - Limited Edition POKALER -1 storlek

Pokaler - Limited Edition

Vi har alla typer av pokaler i vårt stora sortiment och just pokaler är kanske de mest klassiska priserna!

Här under fliken "Pokaler - Limited Edition" har vi valt att lägga pokalserier som är hos oss på tillfälligt besök, dvs. pokalserier som inte ingår i vårt standard sortiment. Detta är serier som vi emellanåt köper på oss, det kan vara pokalserier som beställts till särskilda arrangemang eller pokalserier som plockats fram som provserier när vi designat nya pokalserier. I kategorin finns även vissa gamla "katalog serier" som vi säljer så länge lagret räcker. Även dessa pokalserier monteras med italienska cupskålar och italiensk marmor för att säkerställa en "toppkvalité" av produkten.

"En pokal är inte bara ett pris. Det är ett minne och en stolthet som ingen kan ta ifrån dig. Du var med".

Oavsett om du är ute efter en stor, liten, rolig eller annorlunda pokal så hittar du den hos oss. Små pokaler passar bra som deltagarpris och när man skall köpa pokaler till många på en gång. Stora pokaler för de stora idrottstävlingarna eller till ditt vandringspris. Vi har pokaler i hög kvalitet och vi designar och monterar dessa själva i våra egna anläggningar i Skåne. Detta gör oss unika i branschen och med ett urval utöver det vanliga!
Stockholm, Göteborg eller Malmö, var du än befinner dig spelar ingen roll när du beställer pokal med eller utan gravyr med snabbleverans ifrån oss.

Tips! När du beställer produkter med gravyr hos Glentons kan du kryssa för rutan ”Kom ihåg Gravyrtexten” så att vårt system kommer ihåg din text. På så vis slipper du skriva in texten igen om du gör en liten förändring.

Om pokaler


För ett stort antal tävlingar inom sport och andra slags evenemang är pokalen det givna priset. På engelska heter pokal ”trophy”. Ordet härstammar från det grekiskans ”tropaion”, vilket betyder att segra över motståndaren. Pokaler har än idag samma betydelse. Det svenska ordet pokal härstammar från latinets ”baucalis”, som var ett slags lerkärl för att kyla av vin eller vatten, därav utseende av den klassiska typen av pokal som har formen av en bägare.

Pokalen är ibland ett vandringspris


Ibland är pokalen ett vandringspris, det vill säga något som man bara har tillfälligt. Vinnaren eller det vinnande laget får då ha pokalen fram tills nästa gång tävlingen äger rum, vilket ofta är efter ett år eller längre. För att behålla pokalen måste personen eller laget då vinna tävlingen igen – annars går den över till den nya vinnaren. För denna typ av prispokal graverar man ofta in vinnarens namn på själva pokalen. Det finns två typer av vandringspokaler: de som ständigt vandrar vidare till nästa vinnare och de som till slut överlämnas till en segrare som får behålla pokalen för evigt.

Så väljer du rätt pokal


Det kan vara lite svårt att veta vilken pokal som passar bäst, här får ni lite tips för ert val.

Pokalens form


Den klassiska pokalen är en bägare med handtag på var sida. Pokaler kan dock se ut nästan hur som helst. Ett bra exempel är en av världens mest berömda pokaler, VM-pokalen, som består av två fotbollsspelare som sträcker ut armarna för att lyfta upp världen. I NBA föreställer pokalen en basketboll som är på väg att landa i en korg. Inom formel 1 kan pokalen se ut på alla möjliga olika vis, ofta med futuristiska och abstrakta drag. De flesta av våra pokaler är av det klassiska snittet, men vi har även idrottspriser i andra utföranden.

Utseende


Ibland har pokaler ett utseende som direkt förknippas med idrotten i fråga, som i exemplet NBA som vi nämnde ovan. De flesta väljer en pokal som har ett klassiskt utseende men med möjligheten att på något vis återspegla sporten som det handlar om. För flera av våra pokaler kan man välja ett idrottsmotiv som visas som detalj på själva pokalen eller i samband med den graverade texten. Om det är en pokal för golf som du söker kan det till exempel illustreras i form av en golfspelare som gör en swing högst upp på pokalen. Genom detta tillval kan man också beställa en rolig pokal, t.ex. med hjärtan, en döskalle, eller en tårta. En del föredrar en helt klassisk pokal utan utsmyckningar där det enda som avslöjar tävlingsgrenen är den graverade texten.

Olika material


De mest exklusiva pokalerna är i metall med guldförgyllning eller silverplätering. Andra exklusiva metaller som t.ex. titan förekommer också.

Gravyr


När man köper en pokal är det vanligast att man samtidigt beställer en gravyr. Förslag på text kan vara vilken tävling det rör sig om, vilket pris det är (t.ex. segrare, vinnare eller totalsegrare), plats och datum.

Storlek


Vår största pokal (och en av marknadens största pokaler) är hela 125 centimeter hög och väger 15 kilo! Nu är det ganska få som beställer så pass stora pokaler men vill man göra ett intryck så går det, men andra ord! Våra minsta pokaler är 78 millimeter höga. Mellan dessa två extremer finns det priser i alla olika storlekar. Valet av storlek spelar roll för hur pokalen uppfattas och därför kan det vara bra att fundera över vilken storleksklass som ”passar” bäst för just den sport som du företräder.

Att köpa pokal


Det finns med andra ord en stor mängd av alternativ att välja bland när man ska köpa pokal och det är inte alltid lätt att veta vilken typ av idrottspriser som passar för just er tävling. Börja med att fråga er om ni vill ha en klassisk pokal, något som känns som ganska typiskt för den sport eller det evenemang det handlar om, eller om ni vill sticka ut med något som är lite annorlunda.

Om ni arrangerar flera olika typer av tävlingar kan det vara bra att ta hänsyn till andra troféer och idrottspriser som ni delar ut.
Ni vill säkert att det finns någon form av proportionalitet mellan tävlingens signifikans och pokalens storlek, form och värde.
Hit hör även materialvalet. Rätt medalj som kompletterar priserna hittar ni givetvis också hos oss.

Slutligen kanske ni vill att pokalen ska bära någon form av signatur för just den sport som den avser.
Eller så vill ni hålla det så stilrent som möjligt med enbart beställa en liten gravyr som avslöjar vad priset avser.

Vandringspris eller inte?


En fördel med pokaler i form av vandringspris är att man skapar ett bestående värde i form av ett arv eller en historia inom sporten. Varje vinnare förevigas på ett hedrande sätt genom att deras namn till exempel graveras in i pokalen. En vandringspokal tillåts ofta vara mer påkostad än en pokal som delas ut till vinnaren varje år. Det ses som en investering och det är inte ovanligt att man då väljer att tillverka pokalen för hand.

Samtidigt finns det fördelar med att köpa en pokal som inte är ett vandringspris också. Många som tävlar tycker det är kul att kunna behålla pokalen som ett minne, vilket man alltså inte kan göra om det är en vandringspokal. Många gillar att samla på idrottspriser som man får behålla. Speciellt kul är det med sådana priser om det handlar om tävlingar för barn och ungdomar. För alla slags tävlingar som inte är de allra största tävlingarna på världsnivå är denna typ av pokal kanske rent av att föredra.

Köp pokal i Stockholm, Göteborg eller Malmö


Söker du efter pokal i Stockholm? Letar du efter troféer i Göteborg? Eller är du ute efter sportpriser i Malmö? Det finns egentligen ingen anledning att springa runt på stan om du ska köpa pokal. Genom att köpa idrottspriser på nätet kan du komma undan billigt jämfört med att köpa i butik. Kvaliteten är den exakt samma och du har samma rättigheter som kund. Om du behöver en pokal med gravyr, stora pokaler, unika pokaler, roliga troféer eller andra sportpriser behöver du inte längre springa runt och leta i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du hittar nämligen allt här hos oss!

Pokalens historia


Pokalen uppstod i antikens Grekland när olika städer (Polis) slogs mot varandra. När ett slag hade vunnits upprättade man en trofé på den plats där motståndaren vänt och lämnat slagfältet. Det kunde vara en hjälm, en rustning eller ett antal sköldar. Så småningom började man resa sådana troféer på viktiga platser så som Olympos och i Delphi för att ytterligare framhäva vinnarens prestige.

Senare i Romarriket använde man sig också av troféer, men inte på slagfältet utan istället reste man minnesmärken i Rom i form av reliefer på väggar, till exempel. Dessa markerade inte bara segern utan fungerade även som reklam för ledarskapet när folk gick förbi och beskådade alla segrar som deras ledare haft.

Kuriosa


Enligt Guinness Rekordbok byggdes världens nu största pokal år 2011 i USA av Quicktrophy, LLC. Pokalen är hela 6,87 meter hög och står att beskåda på campus på Northern Michigan University.
Den VM-pokal som vi har idag delades först ut i VM 1974. För att komma fram till vilken design som skulle användas anordnades en tävling där 54 konstnärer deltog. Tävlingens vinnare var italienaren Silvio Gazzaniga. Tidigare fanns en regel att den som vinner tre guld får behålla pokalen. Nu får istället ett sådant lag en guldpläterad kopia.
VM-pokalen väger över 6 kilo och är gjord i rent 18-karats guld. Föregångaren var gjord av silver men med guldplätering.